Skip to content Skip to footer

Rugpjūčio 25 d. Verbūnų bibliotekoje vyko seminaras „Subalansuota mityba – ne raketų mokslas“. Apie sveikos mitybos pagrindus paskaitą skaitė lektorė Ilona Kuodienė,  mitybos terapiją studijavusi Londono Natūropatinės medicinos koledže. I. Kuodienės darbe didžiausias tikslas būti tuo žmogumi, kuris padeda rasti teisingus sprendimus, kad gyventume sveiki ir energingi.
Paskaitos metu lektorė supažindino su sveikos mitybos principais, pasidalino maisto ruošimo technikomis. Priminė, kad prieš valgydami visada pasižiūrėtume  į savo lėkštę ir mintyse padalintume ją į keturias dalis: vieną jų užpildytume liesa mėsa ar kitais sveikais baltymų šaltiniais, tokiais kaip žuvis, pupos, lęšiai ar avinžirniai, antrąją – sveikais angliavandeniais ir skaidulomis, kaip saldžios bulvės, grikiai ar pilno grūdo makaronai, o likusią lėkštės dalį  paliktume daržovėms ir žalumynams. Jų gali būti gerokai daugiau. Gaminant rinktis neperdirbtus aliejus, mažiau gruzdinti ar kepti maistą riebaluose, vartoti viso grūdo produktus, į kuriuos įeina ne tik kviečiai, bet grikiai, ryžiai, avižos ir kiti grūdai. Mėgstantiems pieną pirmenybę teikti fermentuotiems pieno produktams, nepamiršti vartoti vandens. Būtina stebėti savo organizmą ir įsiklausyti į jo siunčiamus signalus. Gydomosios mitybos terapeutė pabrėžė, kad stengiasi išvengti nereikalingų apribojimų, tačiau tuo pačiu siekia, kad klientai suprastų tų pokyčių reikšmę ir pasiektų maksimalių rezultatų.
Susitikimo dalyviams kilo įvairiausių klausimų į kuriuos buvo išsamiai atsakyta. Dėkojame lektorei už įdomią ir informatyvią paskaitą.

Antanina Petrauskaitė,
Verbūnų bibliotekos bibliotekininkė

Komentaras