Skip to content Skip to footer

2023 metai

ŠRSVB vykdomi projektai

 

Projekto trukmė: 2023-01-01–2023-12-31.

Projekto vadovė: Loreta Motuzienė.

Projekto rėmėjas ir partneris: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: 
Fotožurnalistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, muziejininkas, filokartininkas Antanas Kazimieras Dilys 2020 m. Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešajai bibliotekai padovanojo beveik 1200 fotografijų (kartu su autorinėmis teisėmis), nuo 13 x 18 cm iki 30 x 40 cm ir didesnio dydžio fotografijų, kuriose jo viso kūrybinio laikotarpio geriausi fotodarbai, sukurti maždaug 1965–2015 m. 1966 m. A. Dilys įkūrė ir vadovavo fotomeno klubui, stengdamasis plėtoti Šiaulių regiono fotografų mėgėjų meninę saviraišką. Menininko pastangomis Šiauliuose 1973 m. įkurtas pirmasis tuometėje Tarybų Sąjungoje Fotografijos muziejus prie Lietuvos TSR fotografijos meno draugijos. 1976 m., prijungus jį prie „Aušros“ muziejaus, buvo pirmasis jo vadovas. A. Dilys – daugelio mokslinių fotografijos konferencijų, tarptautinių fotografijos parodų rengėjas ir dalyvis: „Gintaro kraštas2“, „Kolegos“, „Amžininko portretas“, „Dviratis – sportas, sveikata, transportas“ ir kt. Jo sąskaitoje ir kelios dešimtys personalinių parodų, kai kurios – „Duona“, „Ugniagesiai“, „Atgimęs kaimas“, „Mūsų tautodailininkai“, „Kryžių kalnas“ ir kt. – apkeliavo daugelį miestų. Jo fotografijose užfiksuotos ypatingai svarbios Šiaulių miestui, rajonui ir net Lietuvai istorinės akimirkos, tokios kaip 1993 m. popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas Lietuvoje, įvairios kultūrinės ir politinės šventės.Nemaža dalis fotografijų yra meninio fotoreportažo tipo, gamtiniai ir urbanistiniai peizažai, menininkų ir įvairių žmonių portretai. Už Lietuvos fotografijos istorijos ir filokartijos paveldo kaupimą, populiarinimą ir perdavimą „Aušros“ muziejui 2004 m. jam paskirta Pelikso Bugailiškio premija, 2006 m. – Šiaulių m. kultūros ir meno premija.Projekto tikslas – supažindinti ir pristatyti dar nematytus A. Dilio fotografijos lobynus meno ir fotografijos gerbėjams. Išsaugoti ir puoselėti gyvenimo darbo bei pačio autoriaus asmenybės atminimą, perkeliant fizines fotografijas į skaitmeninį formatą.

BIBLIOTEKOJE ATIDARYTA UNIKALAUS DIZAINO FOTOGRAFIJŲ PARODA

Kovo 20 d. Šiaulių rajono savivaldybės…

Projekto trukmė: 2023-05-01–2023-12-15.

Projekto vadovai: Danutė Slavinskienė ir Almantas Šlivinskas.

Projekto partneris: Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: Saugant pačią brangiausią žmogaus vertybę – sveikatą – yra būtina užkardinti lėtinės ligos krizę. Kaimų gyventojai turi nemažai sveikatos problemų, nes jie nepakankamai suvokia sveikos gyvensenos svarbą, vyrauja prasta sveikatos samprata, kurią būtina keisti akcentuojant asmeninės atsakomybės už savo sveikatą nuostatas. Vis dar neišnaudojamas kitų įstaigų ir organizacijų sveikatinimo galimybės ir šis klausimas nesprendžiamas kompleksiškai, nors žinoma, kad pasaulyje širdies ir kraujagyslių ligos išlieka pirmaujančia mirties priežastimi. Šioje ligų grupėje mes matome progresuojančias kraujagyslių trombozes, insultus, kraujo spaudimą, širdies infarktus, išemiją, širdies ritmo sutrikimus. Šias ligas turintys žmonės, nepaisant prastoko sveikatos stovio, dažnai lankosi bibliotekose, tad mes norime užkirsti kelią tų ligų krizinių, kominių būsenų atsiradimui. Projekto tikslas – užkardinti infarkto, insulto ar cukrinio diabeto ligų kominių būsenų atsiradimo riziką kaimo gyventojų tarpe, aprūpinant nuo miesto nutolusias rajono bibliotekas pulsoksimetrais, kraujospūdžio bei glikemijos matavimo aparatais su diagnostiniais testais, masažuokliais ir supažindinant tų vietovių gyventojus su jų veikimo principais bei suteikiant jiems detalią ir naudingą informaciją apie sveiką gyvenseną, žalingų įpročių prevenciją, streso poveikį organizmui ir gresiančias sveikatos problemas.

Projekto trukmė: 2023-06-19–2023-12-20.

Projekto vadovė: Aušra Mituzienė.

Projekto partneris: Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: Laikoma, kad zumba yra visapusiška treniruočių programa, apimanti šokio ir aerobikos elementus. Choreografinė treniruotė apjungia tiek ištvermės, tiek jėgos pratimus, koordinacijos ir bendro kūno lankstumo lavinimą. Šioms treniruotėms įtaką padarė ir skirtingi šokių stiliai, pavyzdžiui hip-hopas, salsa, samba, mambo, pilvo šokis, reggaetonas, soka, merengė. Tikslas – sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas, sveikatos stiprinimas, kuriant sveikatai palankią fizinę ir psichosocialinę aplinką. Todėl projekte numatomos zumbos šokio treniruotės padės didinti ištvermę, mažinti psichologinę įtampą ir stresą. Žmogaus ir kūno anatomijos muliažo pagalba bus parodoma kaip keičiasi sveiko žmogaus organai ir kokia bendra reakcija pradėjus vartoti psichotropines medžiagas.

Projekto trukmė: 2023-05-01–2023-10-31.

Projekto vadovė: Anita Žiauberienė.

Projekto partneris: Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: „Žaisti, žaisti, nuolat žaisti!“ – rodos, yra mėgstamiausias kiekvieno mažylio laisvalaikio praleidimo būdas. Žaisti su lėlėmis, kiurksoti prie televizoriaus ar maigyti žaidimų konsolės pultelį gal ir yra smagu, tačiau to nauda vaiko vystymuisi ir jo lavinimui – ginčytinas klausimas. O štai šachmatų nauda niekuomet nesukelia abejonių! Šachmatai skatina vaiką mąstyti strategiškai ir spręsti susidariusias problemas. Pasąmonėje išmokstama į problemą žvelgti iš skirtingų pusių, ieškoti alternatyvų ir nepasiduoti tol, kol nėra išnaudoti visi galimi variantai. Šachmatai ugdo vaiko gebėjimą spręsti problemas, kurį jis nesunkiai pritaikys ir tikrame pasaulyje. Šis žaidimas taip pat moko kantrybės ir dėmesio sutelkimo. Tai – lėtas, mąstymą skatinantis žaidimas, taip pat puikiai ugdantis kantrybę ir mokantis ilgesnį laiką susitelkti į tam tikrus dalykus. Verta paminėti, kad tai puikus pagalbininkas ir dėmesio nekoncentruojantiems vaikams. Projekto tikslas – didinti Kuršėnų jaunų žmonių socialinę integraciją, ugdant jų bendruomeniškumo ir kūrybiškumo įgūdžius, sukuriant neformalią, mobilią bibliotekos lauko šachmatų erdvę.

Projekto trukmė: 2023-01-02–2023-12-20.

Projekto vadovas: Laurynas Švambaris.

Projekto rėmėjas ir partneris: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: Projektas skirtas Kuršėnų miesto istorinio 460-ojo gimtadienio paminėjimui kiTAIP, nei buvo įprasta anksčiau tradicinėmis renginių formomis. Projekto metu bus sukurtas pramoginis papildytos realybės žaidimas „Pažink Kuršėnus kiTAIP!“, kuris turės dvi versijas. Pirmoji versija skirta Kuršėnų gyventojams, mokyklų mokiniams. Išmaniajame įrenginyje atsidarius programėlę matysis miesto žemėlapis su pažymėtais objektais. Pasitelkiant GPS sistemą, prisiartinus prie pažymėto objekto, programėlė „sureaguos“ ir pasiūlys įsijungti įrenginio kamerą. Tuomet įrenginio ekrane atsiras klausimai, susiję su objektu (vieta, įžymia asmenybe ir t. t.), į kuriuos teisingai atsakius, kaupsis taškai. Mokinių klasė varžysis tarpusavyje, aplankydami parinktas istorines Kuršėnų vietas, atsakinės į klausimus bei rinks taškus. Grįžus į biblioteką, pirmieji trys daugiausia taškų surinkę klasės mokiniai bus apdovanoti prizais (marškinėliais arba kepuraitėmis) su Kuršėnų simboliais (biblioteka turi termo presą, todėl pati pasigamins spaudą ant tekstilės) ir bus įamžinti su momentiniu fotoaparatu prie Nepriklausomybės paminklo. Nugalėtojų nuotraukos bus eksponuojamos bibliotekos Šviesuolių erdvėje, kurioje puikuojasi su Šiaulių rajonu susijusių iškilių asmenybių asmeniniai daiktai, knygos, informaciniai leidiniai ir kt. Antroji programėlės versija, skirta vyresnio amžiaus auditorijai bei Kuršėnų miesto svečiams, turistams. Priartėjus prie GPS sistemoje pažymėtų objektų, programėlė pasiūlys įsijungti išmaniojo įrenginio kamerą, o atlikus šį veiksmą, ekrane atsiras 3D animuotas personažas, kuris papasakos apie šią vietą ar objektą.

Projekto trukmė: 2023-06-01–2023-11-30.

Projekto vadovė: Ramutė Preimontienė.

Projekto partneris: Šiaulių rajono savivaldybė.

Projekto pristatymas: Sveikata – tai fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, o ne tik ligos ar negalės nebuvimas. Sveikata yra ne gyvenimas be ligų, bet būklė, suteikianti galimybę kasdien patenkinti asmens būties ir laisvalaikio reikmes. Tai vieno nuo kitos priklausančių organizmų funkcionavimo erdvių derinys: fizinė, protinė, emocinė, socialinė, asmeninė, dvasinė ir profesinė. Fizinė sveikata – optimalus kūno ir visų organizmo sistemų funkcionavimas. Šis sveikatos elementas apima kūno sandarą ir fiziologinius ypatumus. Protinė sveikata – gebėjimas mąstyti, atlikti protinio mąstymo reikalaujančias užduotis. Ji leidžia nustatyti prioritetus ir tikslus, pasirinkti tinkamus metodus ir sudaryti veiklos planą tikslui pasiekti. Emocinė sveikata – sugebėjimas suprasti savo jausmus ir išmokti pagrįstai juos reikšti. Labai svarbu, kad kitiems žmonėms suteiktume ir iš kitų žmonių patirtume kuo daugiau gerų jausmų, nes tik taip galima užtikrinti žmonių gerą emocinę sveikatą. Būdami emociškai sveiki, sugebėsime mylėti, jaustis laimingi, energingi ir gyventi harmoninga. Projekto esmė –suteikti projekto dalyviams žinių ir įgūdžių kaip išlaikyti sveiką emocinį balansą savo kasdienybėje, spręsti psichines-emocines problemas, mokant atpažinti ir kontroliuoti savo jausmus, panaudojant įvairių terapinių užsiėmimų poveikį ir lektorių įtaigą.

 

ŠRSVB dalyvavimas kituose institucijų projektuose

Projekto trukmė: 2023-01-01–2023-12-31

Projekto pristatymas: The Duke of Edinburgh‘s International Award (DofE) programa – pasaulyje pirmaujanti neformaliojo švietimo programa, skirta jaunimui nuo 14 iki 24 metų. Programos esmė – įveikti asmeninius iššūkius, kurie suteiktų praktinių gyvenimiškų ir karjerai naudingų įgūdžių, ugdytų drąsią, atsakingą ir visapusišką asmenybę.

 

Projekto trukmė: 2023-01-01–2023-12-31.

Projekto organizatorius: „Pelloplast“ įmonė

Projekto pristatymas: Įstaiga 2022 metų pavasarį buvo pakviesta prisidėti prie „Pelloplast“ tyrimo projekto. Tyrimo metu siekiama išsiaiškinti, kiek efektyviai papildoma knygų viršelių danga pailgina knygų gyvavimo laiką. Knygos yra aplenkiamos Suomijoje 1971 metais įkurtos „Pelloplast“ įmonės neatlygintinai suteikta apsaugine plėvele. Vienas egzempliorius yra aplenktas „Pelloplast“ plėvele, kitas, kontrolinis, liko nelenktas.

Dalyvaujant projekto vadovui Vytautui Adomaičiui ir ekspertams iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Algirdui Pliopliui ir Raimundai Vasiliauskienei, buvo atliktas pirmas knygų vertinimas 2023 m. sausio 26 d. Pagal projekto rengėjų sudarytus tyrimo kriterijus vertintas kiekvienos knygos kampų, viršelių ir nugarėlės mechaninis pažeidimas, cheminis bei ultravioletinis poveikis. Kitas knygų vertinimas planuojamas apie balandžio mėn.

„PELLOPLAST“ PROJEKTO PIRMASIS VERTINIMAS

Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešoji…