Skip to content Skip to footer

Rugsėjo 26 d. Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Žiniasklaidos skaitykloje svečiavosi biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė.

Dažnas žino, kad kol esame sveiki, net nesusimąstome apie savo gyvenimo būdą ir tik sunegalavę bandome rasti priežastį, kodėl būtent mus užklupo liga. Tuomet pamąstome, ką mes netinkamai padarėme. Būtent todėl labai svarbu iš anksto pasirūpinti prevencija ir skirti laiko sau.

Biblioteka įgyvendina projektą, kurio tikslas ir yra skatinti bendruomenės fizinį aktyvumą, ugdyti sveikos mitybos įpročius, kelti sveikatingumo kultūrą per praktinius ir teorinius užsiėmimus.

Būtent teorinės paskaitos metu S. Čapkauskienė kalbėjo apie tai, kas yra sveikas ir subalansuotas maitinimasis, išskyrė svarbiausias produktų grupes, kurias reikia valgyti kasdien, kaip ir kokiomis proporcijomis jas derinti tarpusavyje. Lektorė išsamiai ir vaizdžiai supažindino su gliukozės trumpalaikiu ir ilgalaikiu efektu ir davė patarimų, kaip tai galima suvaldyti ar kontroliuoti ir kokį poveikį tai daro žmogaus organizmui. Paskaitos metu daug dėmesio buvo skiriama polinesotiesiems riebalams, transriebalams, cukrui, rafinuotiems angliavandeniams, išvardinti Omega-3 r.r. ir Omega-6 r.r. šaltiniai. Pasak lektorės, raktiniai žodžiai, padedantys maksimaliai išsaugoti produkto biologinę vertę yra: trumpesnis gaminimo laikas, žemesnė temperatūra ir minimalus vandens kiekis. Paskaitos teorinė informacija buvo gausiai papildyta pavyzdžiais, lengvai pritaikomais mūsų kasdieniniame gyvenime. Svarbu tik pradėti.

Lektorė išsamiai atsakinėjo į dalyvių klausimus ir patikino, kad pakeitus vos dalį įpročių, galėtume džiaugtis geresne savijauta, tad geriausias laikas pokyčiams – šiandien!

Asta Gasiūnienė,
Informacijos specialistė
Nuotraukos autorės

Komentaras