Skip to content Skip to footer

Kačerginės paveikslėliai / Vytautas Landsbergis. – Kn. „Bangos, duokit kelią“ 2-asis papild. leid.. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2019]. – 143, [1] p. : iliustr.

Žymaus politiko, muzikos ir dailės tyrinėtojo Vytauto Landsbergio knygoje „Kačerginės paveikslėliai“ publikuojamos šeimos nuotraukos ir trumpi, gyvi, kartais poetiški, o kartais labai kasdieniški memuariniai vaizdeliai. Aprašomos vaiko akimis pamatytos, pajaustos gyvenimo akimirkos, kuriose susipina ir dokumentika, ir lengva beletristika.

Kaip atrodė Kačerginė – kurortinis miestelis, kuriame Landsbergių šeima turėjo vasarnamį – vaiko akimis, kaip gyveno žmonės, kaip atrodė ir ką veikė tuometiniai Landsbergių šeimos draugai, kurie tapo iškiliomis Lietuvos asmenybėmis, keitusiomis istoriją ir kultūrą.

Skaitytojai pažins ir ras ne tik Landsbergių šeimą, bet ir Jablonskius, Lozoraičius, Sodeikas. Panemunėje įsikūrusiame miestelyje anuomet vasarodavo inteligentai – Balys Dvarionas, Marija Urbšienė, Marija Lozoraitienė, Prano Mašioto našlė Marija Mašiotienė. Nuotraukose ir trumpuose pasakojimuose užfiksuotos asmenybės ir akimirkos iš jų gyvenimo – tikras gyvosios istorijos lobynas. tai pasakojimas apie žmones ir darbus tų, kurie paliko gilų pėdsaką visos šalies istorijoje.

Vytauto Landsbergio kūriniams būdinga dokumentinio tikrumo ir beletristinio pasakojimo jungtis, intymia kalba prisiliečiama prie vaizduojamo laiko svarbiųjų situacijų.

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas, politikas, muzikos ir dailės tyrinėtojas Vytautas Landsbergis yra išleidęs daugiau nei 100 knygų. Viena naujausių jo knygų – memuarai „Kačerginės paveikslėliai“ – aprėpia V. Landsbergio šeimos gyvenimą nuo 1936 iki 1944 metų.

Komentaras