Skip to content Skip to footer

Arti laukinės širdies / Clarice Lispector. – [2020]. – 206, [1] p. 

Romanas „Arti laukinės širdies“ parašytas tarsi intelektualus sąmonės srautas, sutelktas į pagrindinės veikėjos Žoanos sielos gelmes ir egzistencines mintis. Autorė Clarice Lispector skaitytojus vedžioja po Žoanos vaikystę ir jaunystę, o jos gyvenimas, kaip pastebėjo kritikai, labai panašus į pačios Clarice Lispector.

Žoana yra jauna moteris, labai linkusi į amžininkų, tokių kaip egzistencialistai Albert Camus ar Jean-Paulis Sartre, būdą. Ji apsvarsto gyvenimo prasmę, laisvę būti savimi ir žmogaus egzistavimo tikslą. Romane „Arti laukinės širdies“ nėra įprasto siužeto. Vietoj to pasakojami blyksniai iš Žoanos įvairių gyvenimo tarpsnių. Žoanos patyrimų kelionė susideda iš neapgalvotų klaidų, kurios išsibarstė tarp tamsios bedugnės ir šviesaus beribio dangaus.

Žoana keista, įdomi ir kitokia. Moteris, regis, lengvai supranta save ir savo nesuderinamumą su aplinkiniais. Ji kitus žmones ir atstumia, ir traukia. Ji trapi, protinga, kūrybiška ir uždara. Žoana nori būti savimi, nori gyventi laisvą, santuokos nesuvaržytą gyvenimą, tačiau tuo pačiu mintis apie žmogaus laisvę atrodo nuodėminga. Žoana kelia amžiną klausimą, kas ateina po laimės? Ar laimė apriboja laisvę? Žoana simbolizuoja laukinį gyvenimą ir svajonę, nes mažai žmonių taip drąsiai renkasi vienatvę.

Romanas „Arti laukinės širdies“ yra siekis išmatuoti amžinybę ir rasti egzistencijos prasmę. Ši knyga – gaivaus, melancholiško oro gurkšnis ir dovana kiekvienam intelektualiam skaitytojui.

Kūrinys, ypač revoliucinė jo kalba, atkreipė dėmesį į jauną, nežinomą rašytoją, pelnė jai premiją ir uragano Klarisės pravardę. Rašytojos knygose neįtikėtinai tiksliai perteikiamas vidinis personažų pasaulis.

Komentaras