Skip to content Skip to footer

Vasario 3 dieną Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos struktūrinio padalinio Meškuičių bibliotekos iniciatyva įvyko virtualus skaitytojų ir bibliotekos darbuotojų susitikimas su leidyklos „Tikra knyga“ vadybininku Sauliumi Valužiu. Svečias papasakojo apie naujai planuojamas išleisti knygas vaikams: jų turinį, apipavidalinimą ir iliustracijas, atskleidė knygų autorių tikslus bei kokiam jaunųjų skaitytojų ratui jos skiriamos. Susitikimo dalyviai sužinojo apie tai, jog pati svarbiausia leidyklos „Tikra knyga“ misija – išskirtinai originalių, lietuviškų (su retomis išimtimis – verstų iš užsienio kalbos) autorinių knygų leidyba. Didžiausią dėmesį leidykla skiria vaikams skirtiems leidiniams – knygoms ir tik iš dalies – žurnalams bei edukaciniams stalo žaidimams.

Meškuičių biblioteka, palaikydama Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomą Skaitymo skatinimo programą, teikė paraišką ir dalyvavo akcijoje „Metų knygos rinkimai 2020“. Bibliotekai, kaip paraiškos teikėjai, skirtas vaikiškų knygų komplektas. Naujai gauti leidiniai vaikams – tai 5 unikalūs kūriniai, turintys realią galimybę pretenduoti į nominaciją „Metų knyga-2020“. Viena šių knygų – tai jaunosios kartos autoriaus Vainiaus Bako (gim. 1989 m.) poezijos knyga „Ką manė kamanė?“ Knygos kalba labai savita savo žodžio skambesiu, turtinga lakios vaizduotės šuoliais, kada pasaulis prieš vaiko akis dar tik skleidžiasi… Antroji knyga – vaikams gerai žinomo autoriaus Selemono Paltanavičiaus „Sniego žmogelių žiema“. Tai yra odė žiemai ir gamtai. Autoriaus vaizduojamiems personažams, sniego žmogeliams, kūrinyje tarsi suteikiamos mažo vaiko savybės: jie judrūs, nenuspėjami, smalsūs, nors labai maži… Bet jų pasaulis – labai didelis. Trečioji Metų knygai-2020 nominuojama knyga vaikams – Aušros Kiudulaitės „Maksas ir 92 musės“, kuri būtų tikra S. Paltanavičiaus knygos priešingybė, nes tai – knyga apie vasarą, kurioje visos detalės (tiek veiksmo vieta, tiek iliustracijos ir spalvos) primena būtent šį metų laiką. Čia autorė nevengia pokštauti, todėl dažnai, naudodama juokingus bei populiarius posakius, sukuria net keletą išties nebanalių istorijų. Ketvirtoji knyga – Monikos Vaicenavičienės „Kas yra upė?“ Ši knyga – apgaulingai poetiška, su daugybe istorijų, kurios šiek tiek primena pasakas. Nors tekste ir gausu iliustracijų, tačiau ji – savotiškai eseistinio stiliaus, kurioje jaučiamos labai ryškios ekologijos ir meilės gamtai temos. Penktoji į vaikiškos knygos nominaciją „Metų knyga-2020“ pretenduojanti knyga – Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“. Būdingas šios fantastinės knygos  bruožas – mitiniai personažai, kurie atrodo tarsi „perėję“ iš pirmosios (tos pačios autorės) knygos dalies ar galbūt pasitelkti iš pasakų ar šiurpių padavimų…

Taigi, prasminga ir nuosekli diskusija vaikiškos knygos tematika, įvykusi ZOOM platformoje vasario pradžioje, kurią pradėjome dalyvaujant leidyklos „Tikra knyga“ vadybininkui Sauliui Valužiui, tebeturi tęstinumo galimybę: Meškuičių biblioteka kviečia užsukti ir susipažinti su visomis naujai gautomis penkiomis į „Metų knyga-2020“ pretenduojančiomis vaikiškomis knygomis (nors užsakymai kol kas priimami tik telefonais arba internetu), nepatingėti pasidalinti savo mintimis apie perskaitytas knygas FB „Komentaruose“ ir būtinai iki vasario 18 d. interneto puslapyje www.metuknyga.lt – balsuoti už tą, kuri Jums labiausiai patiko.

Alma  Čekanauskienė,

Meškuičių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Komentaras