Skip to content Skip to footer

Retai kas namuose augina skruzdėles. Ne dažnai pasitaiko šiuos darbštumo simboliu laikomus vabzdžius pamatyti ir bibliotekoje. Lietuvoje tik kelios bibliotekos ėmėsi šios iniciatyvos. Kuršėnų Vytauto Vitkausko biblioteka – viena jų, pasišovusi supažindinti vaikus su skruzdėlėmis, jų ypatumais, išskirtinumu, teikiama nauda gamtai.

 Siekiant, kad vaikai prasmingai leistų laiką bibliotekoje, domėdamiesi gamta ir ugdydami dorovingumą jai, atsakomybę, bendruomeniškumą, kūrybiškumą, įgyvendinamas Šiaulių rajono savivaldybės administracijos finansuojamas jaunimo iniciatyvų skatinimo projektas „Atrask, pažink, pamėk ir augink“. Jo dėka, įsigytas formikariumas – skruzdėlių namelis, taip pat  skruzdėlės ir visos priemonės joms maitinti bei prižiūrėti.

Skruzdėlių šeima Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje apsigyveno spalio 18 d. Įkurtuvėse dalyvavo MB „Skruzdis“ direktorius Jonas Mikalauskas, negailėjęs informacijos apie darbščiuosius vabzdžius, pristatęs priemones jų auginimui ir svarbiausius priežiūros ypatumus. Į jo kompaniją įsijungė Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcio centro 5A klasės mokiniai su auklėtoja Daiva Šiušiene. Žingeidūs, smalsūs ir vietoje, rodos, nenustygstantys vaikai su dideliu užsidegimu direktoriui padėjo surinkti skruzdėlių namelį – formikariumą. Į vieną iš jo dalių, areną, pripylė smėlio, įdėjo indelius, sklidinus maisto ir vandens. Vien to skruzdėms neužtenka. Būtina nuolat palaikyti drėgmę namelyje. Ją užtikrina gipso plokštelės, kurias pastoviai reikia drėkinti. Statant ir įrenginėjant formikariumą, Jonas Mikalauskas mokiniams pažėrė daug nežinomų faktų apie skruzdes: kaip  pagal herarchiją gyvena skruzdėlyne, kokius darbus atlieka.

Žinios žiniomis, susirinkusieji labiausiai laukė formikariumo pabaigtuvių, nes labai jau knietėjo pamatyti gyvas skruzdėles, o ypač motinėlę, kuri yra žymiai didesnė už darbininkes ir pati didžiausia  skruzdėlyne.

 Įprastai gamtoje mes sutinkame tik skruzdėles darbininkes, tranus ir kareivius, matomus  skruzdėlyno paviršiuje. Motinėlė gyvena skruzdėlyno gilumoje. Išlenda tik poravimosi metui, o tam ritualui  užsiaugina sparnus.

Bibliotekos skruzdžių gyvenimas kiek kitoks. Skruzdėlės darbininkės su motinėle į Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos Vaikų literatūros skyrių atkeliavo mėgintuvėlyje su joms įdėtu maisteliu bei padaryta drėgna terpe gyventi, kolei pateko į nuolatinius namus. Beje, ne taip paprastai. Prie įrengto formikariumo, vamzdelio pagalba, buvo prijungtas mėgintuvėlis su skruzdėlėmis, kad jos apsiprastų ir saugiau pereitų gyventi į tikruosius ir nuolatinius namus. Skruzdėlės darbininkės pačios pirmosios į juos įsikėlė, prieš tai atidžiai apžiūrėjusios. Tik motinėlė nesiskubino pereiti. Jai darbininkės nešė maisto iš arenos ir maitino. Visiškas namuose auginamų skruzdėlių persikraustymas gali užtrukti kelias dienas ar net savaitę.  Šį procesą kiekvieną dieną stebi Kuršėnų moksleiviai. Smalsumo genami jie ateina į biblioteką ir tarpusavyje dalinasi naujienomis iš formikariumo.

Po įkurtuvių, mokiniai per „Kahoot“ programėlę žaidė  interaktyvų žaidimą „Mažų skruzdėlių didi karalystė“. Laimėjo visi, arba kitaip sakant, draugystė, tad visi gavo po saldžią dovanėlę. Tikslumo dėlei reikia pasakyti: ne tik vaikai, bet ir skruzdėlės yra smaližės, joms patinka vaisiai, cukrumi arba medumi saldintas vanduo. Susirinkusiems vaikams pirmoji artimesnė pažintis  su namuose auginamomis skruzdėlėmis labai įsiminė ir dovanojo daug įspūdžių. Tikimės, ji nebus paskutinė, noras niekur nedings –  toliau domėsis gamta ir jos pažinimu, skruzdėlių gyvenimu ir jų nauda gamtai.               

Specialiose fermose auginamos skruzdėlės nereikalauja daug priežiūros, tačiau jas pažinti tikrai verta. Darbštuolių gyvenimo stebėjimas – puiki terapija patiems mažiausiems, tėveliams, seneliams, o taip pat gali būti įdomiu užsiėmimu ir vienu iš turiningo laiko leidimo būdų.

Projekto vykdytojas   

 

Projekto rėmėjas

 

Neringa Skėrytė
Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjos pavaduotoja

Komentaras