Spalio 12 dieną Ginkūnų bibliotekoje nuo pat ryto kvepėjo gardžia kava. Ne šiaip sau – vyko kavos edukacija-degustacija „Kelionė po kavos pasaulį“, skirta Tarptautinei kavos dienai. Renginio idėja gimė, žinant, jog daugelio rytas prasideda nuo kavos , o tokių šio gėrimo mėgėjų, išgeriančių apie 2,25 mlrd. puodelių kavos, visame pasaulyje priskaičiuojama milijardais. Skaičiai neįtikėtini, tačiau apie kavą žinoma palyginti nedaug.
Profesionali edukacija žinių bagažą labai papildė. Pradžioje Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus maisto prekių mokytoja Birutė Prišmantienė visų dėmesį sutelkė į kavamedį – gardžiojo ir kvapniojo gėrimo ištakas. Visad žaliuojantis tropinis augalas, žydintis baltais žiedais, iš Kavos medžių genties, užaugina saldžiai raudonus vaisius, kurie paprastai vadinami kavos uogomis. Priklausomai nuo augimo vietos kava skirstoma į tris grupes: Amerikos (Brazilija, Gvatemala, Kolumbija); Azijos (Arabija, Indija, Indonezija); Afrikos (Kamerūnas, Liberija, Abisinija. O kavą pasaulyje išpopuliarino arabai.
Dairantis po kavos pasaulį, sužinota ir apie pupelių rūšis. Arabika laikoma geresne ir brangesne kava. Pupelės būna vienodo dydžio, pailgos, šviesiai žalios su pilku atspalviu. Kava pasižymi maloniu, subtiliu skoniu, sodriu aromatu. Robusta turi dvigubai daugiau kofeino, skonis paprastesnis, kartesnis, todėl maišomas su kitų rūšių kavos pupelėmis, dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti. Mažiausiai paplitusi kavamedžių rūšis – liberika. Pupelės, gana prasto skonio, todėl dažniausiai naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti. Kavos pupelių rūšis daugelio mėgstamo gėrimo skonį nulemia, tačiau ne visiškai. Jis priklauso nuo kavos pupelių apdorojimo būdų, nuo skrudinimo lygio skrudyklose bei paruošimo būdų.
Kad tai nėra vien žodžiai, įsitikinta labai greitai. Barmenų ir padavėjų mokytoja Aldona Kairinė kartu su bibliotekininke Eslanda Moisejeva edukacijos dalyvius pakvietė paragauti dviejų skonių kavos: Paulig ir Jacobs ir užčiuopti jų poskonius. Viešnios iš ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus prie kavos dar patiekė po gabalėlį atsivežto obuolių pyrago. Kuomet gomurys buvo visiškai pamalonintas, mokytoja A. Kairienė atskleidė kavos stalo serviravimo ir gėrimo subtilybes.
Nuo šiol Ginkūnuose kava bus geriama kiek kitaip – nepalyginamai daugiau žinant apie ją bei mokant mėgautis ir skanauti.
Rimvida Linauskienė,
Ginkūnų bibliotekos vyresn. bibliotekininkė