Skip to content Skip to footer

Kovo 26 d. grupė Ginkūnų bibliotekos senjorų klubo „Gabija“ narių vyko pas Ginkūnuose esančio bitininkystės ūkio „Saulės midus“ šeimininkę Romą Mačienę.

Erdvioje patalpoje vyko edukacija-degustacija apie midaus gaminimo subtilybes. Susipažinome su midaus istorija, išgirdome pasakojimų ir legendų apie midų nuo neatmenamų laikų iki šių dienų, kuriuos išsamiai pristatė bitininkė Roma.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad seniausias pasaulyje gėrimas yra midus. Apie midaus gamybą lietuviškuose rašytiniuose šaltiniuose užsiminta jau XIV amžiuje. Karaliai ir didikai svečius vaišindavo unikaliu gėrimu, kuris buvo pagamintas iš kokybiško medaus. Midus buvo išskirtinis aukštuomenės gėrimas. Senose lietuvių dainose jis minimas greta alaus: „Kas midutį saldų trauks, šimto metų susilauks“. Midus – alkoholinis gėrimas iš medaus. Jis gaminamas specialiame inde verdant medų. Kai išvirtas medus atvėsta, fermentuoti specialiose statinėse užraugiama medaus misa. Fermentacijos procesas trunka nuo 10 dienų iki mėnesio, tai priklauso nuo to, kokios rūšies midus bus gaminamas. Nuo išrūgusios midaus misos atskiriamos mielės ir ji supilama į brandinimo talpyklą. Būsimas gėrimas toje talpykloje „ilsisi“ daugiau nei metus. Kuo ilgiau midus brandinamas, tuo jis skanesnis.

„Saulės midus“ šeimininkė pakvietė paskanauti išskirtinio skonio, 20 m. tobulinto namų gamybos midaus. Midus gaminamas įvairių skonių, panaudojant įvairių augalų žiedus ir uogas. Ragavome įvairaus skonio midų: klasikinį – medaus, spanguolių, pienių žiedų, rabarbarų, agrastų, juodųjų serbentų, šermukšnių skonių. Vaišinomės naminiu sūriu, medumi ir kitais užkandžiais.

Ši degustacija suteikė džiaugsmą uoslei ir gomuriui, o Romos pasidalintos įžvalgos ir žinios tapo saldžiausiu medumi ausims ir sielai.

Rimvida Linauskienė,
Ginkūnų bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos autorės

Komentaras